Een op de drie werkende Nederlanders ligt wakker van het pensioen

Héél veel werkende Nederlanders liggen wakker van het pensioen

En andere (minder) leuke pensioenfeitjes

 

Weet u eigenlijk of uw pensioen er straks een beetje financieel rooskleurig uitziet? Nee? Da’s niet zo gek. Heel veel andere Nederlanders hebben namelijk ook geen idee. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Bent u benieuwd hoe uw pensioenbewustheid zich verhoudt tot die van uw landgenoten? Dat leest u hieronder.

37% van de beroepsbevolking ligt wakker van zijn of haar pensioen

En dat is niet omdat ze twijfelen of ze later per cruiseschip of vliegtuig op vakantie gaan. Nee, daarvoor zijn betere redenen. Heel veel mensen denken namelijk dat hun pensioen laag gaat uitvallen, dat ze tijdens hun pensioen niet genoeg geld hebben om rond te komen of dat ze te maken krijgen met een daling van inkomsten.

Dat de overige 63% van de Nederlanders prima slaapt, betekent trouwens niet dat ze geen pensioenstress hebben. Ruim een tiende van de Nederlandse beroepsbevolking maakt zich namelijk daadwerkelijk zorgen over het pensioen. Overigens slaapt een derde van die beroepsbevolking prima: zij hebben hun pensioen bijvoorbeeld goed geregeld of leven in het hier en nu en denken nog helemaal niet aan later.

De pensioenbewustheid is toegenomen

Ten opzichte van de voorgaande jaren weten meer werkende Nederlanders (44%) op hoeveel euro’s ze tijdens hun pensioen kunnen teren en wat ze later nodig hebben (34%). Die stijging is positief, maar er blijft natuurlijk een grote groep die geen flauw benul heeft van de toekomstige pensioensituatie.

Ondernemers bereiden zich beter voor

Bent u ondernemer? Dan moet u alles zelf regelen. Eigen klussen, eigen administratie… en eigen pensioen. Want u kunt er moeilijk vanuit gaan dat uw werkgever wel even alles voor u regelt. U bent immers eigen werkgever. Als ondernemer word u dus gedwongen om na te denken over uw pensioen en het is niet gek dat ondernemers beter op de hoogte zijn dan mensen in loondienst.

Ondernemers denken (of dromen) namelijk vaker over het leven ná de AOW-leeftijd (21% van hen doet dat, ten opzichte van 13% van de mensen in loondienst). Dat maakt ook dat ze beter weten wat ze voor dat pensioen moeten doen: 57% van ondernemend Nederland is op de hoogte van de mogelijkheden om zelf (meer) pensioen op te bouwen. De score bij mensen in loondienst is een stuk lager: slechts 40% van hen weet wat ze kunnen doen om hun pensioenpotje te vergroten.

Ouderen met spijt

Vroeg beginnen loont. Niet alleen hoeft u dan per maand of per jaar minder geld te sparen of beleggen voor een goed pensioen dan wanneer u op oudere leeftijd begint, maar het scheelt later ook een hoop stress. En spijt, want liefst 38% van de 55-plussers betreurt het feit dat ze zich op jonge leeftijd (nog) niet bekommerden om hun pensioen.

“Begin op tijd met sparen”, is dan ook de belangrijkste boodschap die 55-plussers hun 30-jarige zelf hadden willen meegeven. Bent u nu rond de 30? Doe uw voordeel met die boodschap. Bent u nu ouder dan 55? Ook dan is het nog zeker niet te laat om iets aan uw pensioen te doen.

Wat kan ik zelf doen?

We willen u zeker geen angst aanjagen. Maar we hopen wel dat u later niet bij de groep 55-plussers hoort die met spijt terug kijkt op de jongere jaren en ervan baalt dat ze vroeger niets aan het pensioen heeft gedaan. Daarom geven we u wat opties om toekomstige spijt te voorkomen en toekomstige gemoedsrust te vergroten.

Wilt u inzicht in wat u nu heeft opgebouwd? Dan kunt u eens een kijkje nemen op Mijn Pensioenoverzicht. Na het inloggen met uw DigiD kunt u daar precies inzien hoeveel pensioen u later via AOW en via (voormalige) werkgevers ontvangt. Wilt u weten of dit genoeg is? Een algemene vuistregel is dat 70% van het maandsalaris dat u in uw leven gemiddeld verdiende genoeg is om later goed van te kunnen leven.

Let er wel op dat andere (persoonlijke) pensioenvoorzieningen, zoals spaargeld of beleggingen, lijfrentevoorzieningen of een woning niet worden meegenomen in Mijn Pensioenoverzicht.

Help, ik denk dat ik te weinig opbouw!

Dat kan inderdaad schrikken zijn. U wilt namelijk voorkomen dat u later op een houtje moet bijten. En hoewel het geen leuke ontdekking is dat u (veel) te weinig pensioen opbouwt, is het wel in uw eigen belang. U kunt nu namelijk iets aan uw pensioen gaan doen.

Geen idee waar te beginnen? Daar helpen we u graag bij. Wilt u eens van gedachten wisselen over uw pensioen of wilt u wat extra geld opzijzetten voor later? Dan vertellen we u graag wat voor u de slimste optie is.

Dit artikel gebruiken?

Wilt u dit artikel gebruiken? Download het hier.