In gesprek met Michael Troost- FRIJ

Bij Brand New Day zijn we erg trots op de samenwerkingen met onze financieel adviseurs, dat steken we niet onder stoelen of banken. Maar zijn de financieel adviseurs ook blij met ons? Om dat te toetsen, laten we adviseurs aan het woord die met Brand New Day werken. Dit keer: Michael Troost van FRIJ.

 

Hoe bent u in het adviseursvak gerold?

Na een jaar reizen ben ik mijn carrière begonnen bij een incassokantoor. Helaas was die baan niet helemaal wat ik ervan verwachtte. Een vriend van me had als pensioenadviseur een eigen kantoor en dat was mijn volgende stap. Na twee jaar maakte ik de overstap naar adviseur Hypotheek en Vermogen bij de Rabobank. Daar ben ik uiteindelijk doorgegroeid tot Private Banker met meer focus op vermogen.

Is financieel advies niet een beetje saai?

Niet zo saai als beleggen!😉. Het financiële onderdeel is de “saaiere” kant van ons vak. Juist mijn klanten maken dit werk enorm boeiend. Het is iedere keer weer een uitdaging om ze te doorgronden tijdens de adviesgesprekken: waarom nemen mensen bepaalde keuzes, wat zijn hun doelen en dromen? Veel mensen hebben bijvoorbeeld een natuurlijke weerstand tegen beleggen, meestal onterecht. Financieel advies is ook echt een wisselwerking: dankzij mijn werk kom ik prachtige bedrijven tegen, die mij op hun beurt weer erg inspireren.

Wat is volgens u de waarde van een financieel adviseur?

Wat ik vaak van mijn klanten hoor is dat de adviesgesprekken veel onzekerheden wegnemen. Daarnaast zijn er zoveel zaken waaraan de gemiddelde Nederlander niet denkt en een adviseur juist wél. Dat voegt waarde toe. We maken gezamenlijk een duidelijk financieel overzicht en bespreken welke producten de klant kunnen helpen. Dat alles bij elkaar geeft mijn klanten rust. Ze weten namelijk dat hun financiën op orde zijn. Dat maakt financieel adviseurs naar mijn mening enorm waardevol.

Hoe lang werkt u al samen met Brand New Day?

Zo’n 2 jaar, inmiddels.

Wat was voor u de reden om met Brand New Day te gaan samenwerken?

In eerste instantie de lage kosten en de transparantie: Brand New Day biedt bijvoorbeeld eenvoudige producten aan tegen lage kosten. Bovendien was Brand New Day één van de eersten die zich tegen de gevestigde orde afzette en een nieuw geluid bracht in de financiële wereld: een goed product in box 1 met acceptabele kosten.

Waarin verschilt Brand New Day volgens u t.o.v. andere financiële partijen?

De systemen voor adviseurs én klanten werken erg prettig. Ook de kosten zijn zeer aantrekkelijk ten opzichte van andere partijen. Maar het belangrijkste verschil: de service en bereikbaarheid. Ik kan altijd contact opnemen en ook kritische vragen worden snel en goed beantwoord. Het is fijn om te zien dat er iets wordt gedaan aan tekortkomingen en naar tips wordt geluisterd.

Welke uitdagingen als financieel adviseur ziet u de komende jaren op u af komen?

Sinds ik als zelfstandige werk, is het me economisch gelukkig voor de wind gegaan. Dat zal vast niet altijd zo blijven: het zal economisch ook vast weer eens wat minder worden. Daarom bereid ik me voor op zulke hobbels in de toekomst. “Stick to the plan” zal dan de grote uitdaging worden.

Zijn Nederlanders volgens u tegenwoordig financieel wijzer dan vroeger?

Nee, dat denk ik niet. Er is een enorm aanbod aan informatie. Mensen zijn vaak niet goed in staat om al die informatie te verwerken en te vertalen naar hun eigen situatie. Ook wordt er veel geautomatiseerd, zoals de belastingaangifte. Heel fijn natuurlijk, maar dat zorgt er wel voor dat mensen minder bekend raken met de materie en dus ook minder kennis hebben.

Veel Nederlanders zijn nog altijd huiverig om te beleggen. Hoe komt dat volgens u?

Ik denk dat dit voor een groot deel komt door de woekerpolisaffaire. Er is nog altijd wantrouwen in financiële producten. Ook ontbreekt het vaak aan een goed plan. Als klanten een plan hebben waarmee ze jaren vooruitkijken, realistische doelen stellen en zeker weten dat ze geld voor langere tijd opzij kunnen zetten, dan scheelt dat al een hoop. Maar over het algemeen geldt: onbekend maakt onbemind. Ik probeer mensen op een toegankelijke manier kennis te laten maken met beleggen. Door ze bijvoorbeeld te stimuleren om te beginnen met een klein bedrag. Toch zijn er altijd mensen voor wie het spannend blijft, en voor wie beleggen dus misschien niet weggelegd is.

Als u mensen 1 goede financiële tip zou kunnen geven, welke zou dat dan zijn?

Maak een plan met een Erkend Financieel planner! Of is dat teveel “wij van WC eend, adviseren WC eend?” 😊 Een andere tip: begin bij de basis en zorg ervoor dat je tegenvallers kunt opvangen met een buffer.