Politieke invloed op beleggen

Politieke invloed op beleggen

Vraagt u zich ook wel eens af wat de invloed is van alle politieke ontwikkelingen op uw beleggingsportefeuille en hoe u hier op in kan spelen? Lees dan vooral verder.

Er zijn een hoop factoren die invloed hebben op de koersen van aandelen. Veelal zijn dit zaken die buiten de invloedssfeer van het bedrijf liggen, zoals de economie, het klimaat en technologische ontwikkelingen. Maar ook de nieuwste president in de VS kan de aandelenmarkten flink doen bewegen.

De politiek heeft een grote invloed
Politici zorgen voor beleid op verschillende gebieden die invloed kunnen hebben. Zo bepalen ze de hoogte van belastingen, importheffingen, subsidies, wetgeving en kunnen ze riskante uitspraken doen die bijvoorbeeld tot gewapend conflict kunnen leiden. Het verschilt per bedrijf of, hoe snel en hoe sterk de koers reageert op dit soort gebeurtenissen.

Zo heeft in 2019 de stikstofuitspraak grote gevolgen voor boerenbedrijven en bouwprojecten in Nederland. Hoe reageerden Nederlandse aandelen hierop? De AEX index daalde ongeveer 1,5%. Dit zou gezien kunnen worden als reactie op deze uitspraak, maar wereldwijd daalden aandelen deze dag überhaupt al zo’n 1%. Het is niet te verwachten dat wereldwijd aandelen daalden door een uitspraak in Nederland. Ook in de AEX, waar bedrijven inzitten die veelal internationaal opereren, is het niet waarschijnlijk dat die veel last ondervinden van de stikstofuitspraak.

Waar Nederland maar ongeveer 1% van de wereldwijde aandelenmarkt uitmaakt, is het maar de vraag of politieke beslissingen in Nederland ook maar meer dan een beetje invloed hebben.

America first
Wanneer u breed gespreid belegt, zullen politici uit grotere landen meer impact hebben op uw beleggingsresultaten. Neem bijvoorbeeld de politieke leiders in de Verenigde Staten of die in de Europese politiek. De VS beslaat ongeveer 60% van de wereldwijde aandelenmarkt, Europa ongeveer 20%. Impactvolle beslissingen op die niveaus zullen dus een veel groter deel van de beleggingsportefeuille raken.

Voorspellen heeft geen zin
Het probleem is dat het niet mogelijk is om de politiek te voorspellen. Zo was de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten in 2016 vooraf onwaarschijnlijk geacht en geldt hetzelfde voor het Brexit referendum.

Vervolgens moet u weten welke impact die gebeurtenissen hebben. Op 24 juni 2016, de dag dat de Brexit bekend werd, verwerkten aandelenmarkten wereldwijd dit nieuws direct met een daling van zo’n 3%, een verlies waarvan de markten een week later alweer hersteld waren. De markten reageerden dus direct op het onverwachte nieuws. Ruim drie jaar later is de Brexit echter nog niet uitgevoerd en heeft het bovendien de wereldwijde aandelenmarkten nog niet weten af te remmen… Op de lange termijn is het dus maar de vraag of en welke invloed de Brexit en andere politieke gebeurtenissen hebben op de beleggingsresultaten. De effecten zijn moeilijk in te schatten en vrijwel niets is permanent.

Wat te doen?
Beleggen gaat gepaard met onzekerheid. Externe factoren zullen bedrijven blijven raken, wat onderdeel is van het hogere verwachte rendement op aandelen. Bij onzekerheid zijn obligaties historisch gezien een veiligere keuze, die bij economische tegenslagen vaak stabieler presteren en hierdoor tegenwicht bieden in de beleggingsportefeuille. Omdat het vooraf niet te zeggen is wanneer slechte tijden op de beurzen aanbreken, is het van belang om vooraf een verdeling tussen aandelen en obligaties te kiezen waar u zich comfortabel bij voelt.

Wij helpen u hier graag bij. Niet alleen om de juiste mix tussen obligaties, aandelen en spaargeld te kiezen, maar ook vooral om uw hoofd koel te houden. Wilt u met ons hierover in gesprek, dan horen wij dat graag!

Dit artikel gebruiken?

Wilt u dit artikel gebruiken? Download het hier.