Pasgeboren baby in huis? Mooi moment om een beleggingsrekening voor hem of haar te openen
Sinds 1 juli kunnen kersverse ouders een stuk langer samen van hun pasgeboren zoon of dochter genieten. De overheid voerde toen namelijk het aanvullend geboorteverlof in. Bovenop het standaard geboorteverlof, dat betaald wordt door de werknemer, kunnen partners nu ook een aanvullend geboorteverlof opvragen van liefst 5 weken. Genoeg tijd om een beleggingsrekening voor uw pasgeboren baby te openen, dus.
Dat klinkt misschien raar. Tussen de slapeloze nachten, talloze luiers en vele kraambezoeken door heeft u waarschijnlijk nauwelijks de mogelijkheid om überhaupt aan beleggen te denken. Maar als u er toch over nadenkt om voor uw kind te gaan beleggen, dan kunt u daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Want juist omdat uw kind nog 18 jaar heeft tot hij of zij volwassen is – al komt dat moment sneller dan u denkt – geeft u uw geld een flinke tijd om te renderen als u nu al begint. En precies dat is essentieel voor een goed beleggingsresultaat.
Hoe werkt beleggen voor uw kind?
Beleggen voor uw kind doet u heel eenvoudig met een speciaal daarvoor bestemde kinderrekening. U opent de rekening op uw eigen naam en op dat van uw kind. U bepaalt helemaal zelf hoeveel risico u wilt nemen bij het beleggen en hoe veel en vaak u inlegt. Iedere storting is een schenking en u kunt dit jaar dus tot € 5.515 per jaar belastingvrij storten. Als uw zoon of dochter 18 jaar is, en dus voor de wet volwassen, komt het geld aan hem of haar toe. Zo kunt u uw kind op een eenvoudige manier helpen aan een leuk startbedrag voor een studie, rijbewijs of misschien zelfs een eerste huis.
Is beleggen wel veilig?
Beleggen is nooit zonder risico. En als u belegt om binnen een jaar tijd uw portemonnee te vullen, dan is beleggen zelfs net gokken. Raden we dus ook niet aan. Heeft u langer de tijd? Dan geeft u uw geld niet alleen de kans om een flinke tijd te groeien, maar óók om te herstellen van koersdalingen. Want als u belegt, weet u één ding zeker: uw geld wordt op een gegeven moment minder waard. Dat is normaal gesproken geen ramp. Kijk maar eens naar de grafiek hieronder.
Rendementen van sparen zijn gebaseerd op gegevens van de rente op vrije spaarrekeningen van De Nederlandsche Bank (sparen) en de MSCI World Index (beleggen) van januari 2004 t/m juni 2020. Er is gerekend met een inleg van €50 per maand en er is geen rekening gehouden met kosten.
Hierboven ziet u een vergelijking tussen het rendement van sparen en beleggen over de laatste 15 jaar. U ziet dat het rendement van beleggingen in die periode een flink aantal keer kelderde. In 2008 bijvoorbeeld, tijdens de financiële crisis. En recent wederom, tijdens de coronacrisis. Was u in 2008 begonnen met beleggen? Dan had u het eerste jaar ongetwijfeld een flink verlies geleden. Had u zich vervolgens niets van die rode cijfers aangetrokken? Dan had uw belegde vermogen zich in de jaren daarna ook weer hersteld.
Beleggen is nooit zonder risico. Er bestaat altijd de kans dat uw geld minder wordt. Niemand weet in wat voor wereld uw kroost opgroeit en niemand weet hoe de beurzen in de toekomst gaan presteren. Voor wat risicoduiding kunnen we dus alleen de cijfers uit het verleden erbij pakken. Die wijzen uit dat beleggen op korte termijn inderdaad flink wat geld kan kosten. Heeft u echter flink wat tijd? Dan is het verwachte rendement van beleggen een stuk hoger dan wanneer u spaart. Ligt uw kind momenteel dus nog in de wieg en wilt u hem of haar straks graag een financieel zetje in de rug geven? Dan kan dit weleens het ideale moment zijn om te beginnen met beleggen.
Dit artikel gebruiken?
Wilt u dit artikel gebruiken? Download het hier.